Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

TIL LEDELSEN

Seksualundervisning på ungdomsuddannelserne

Der findes ikke en entydig definition af, hvad ”seksualundervisning” på ungdomsuddannelser indebærer. På nær på gymnasierne fra skoleåret 2023 er det heller ikke et obligatorisk fag i sig selv, men på mange skoler vælger man alligevel at undervise i emner som samtykke, køn, krop og seksualitet, fordi det opleves som relevant og meningsfuldt for elevernes personlige liv, for deres trivsel på skolen og for de ungefællesskaber, eleverne indgår i. Baseret på Sex & Samfunds mangeårige erfaringer med seksualundervisning og på ønsker fra ungdomsuddannelsernes elevorganisationer, kan seksualundervisning være både undervisning og andre aktiviteter om et mangfoldigt udvalg af emner relateret til samtykke, køn, krop og seksualitet.

Det er skoleledelsens opgave at sikre, at uddannelsen lever op til de givne formålsparagraffer, og at skolens elever føler sig trygge. Det er også ledelsens ansvar, at diskrimination og mobning på skolen tages alvorligt, og at elever uanset kønsidentitet og seksuel orientering bliver inkluderet i skolens fællesskab.

Sex & Samfund har udviklet en række materialer med inspiration til ledelser, der gerne vil styrke skolens fokus på køn, krop og seksualitet. Dem kan du finde og læse om på siderne her. 

 "Hvorfor skal vi have seksualundervisning i gymnasiet - og hvordan gør vi?"

I dette podcastafsnit får du anbefalinger til seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser.
Podcasten "Lærerværelset" er produceret af Morten Gundel, som i dette afsnit har talt med pædagogisk fagmedarbejder i Sex & Samfund, Sara Wondie om seksualundervisningens form og indhold.
Hør afsnittet her

Læs mere om seksualundervisning på STX, HF, HHX og HTX her.

Læs mere om seksualundervisning på EUD og EUX her.

Læs mere om seksualundervisning på STU her.

Læs mere om seksualundervisning på FGU her.

ARTIKEL FRA DPU'S DIGITALE MAGASIN ASTERISK OM SEKSUALUNDERVISNING

I denne artikel giver tre forskere deres bud på, hvad der skal til for at skabe en tidssvarende seksualundervisning, hvor eleverne både lærer at forholde sig til egne rettigheder og grænser, at se seksualitet som en kilde til begejstring og at agere i et samfund, hvor krop, køn og seksualitet fylder stadig mere. Artiklen tager udgangspunkt i seksualundervisningen i grundskolen, men mange pointer kan overføres til seksualundervisning på ungdomsuddannelserne. 

Læs artiklen her

UNDERVISNING

UNDERVISNINGSMATERIALER

På Underviserportal kan du finde undervisningsmaterialer, der er udviklet til undervisning om køn, krop og seksualitet. Materialerne er udviklet specifikt til de forskellige ungdomsuddannelser.

SE MATERIALER HER

SUPPLERENDE SEKSUALUNDERVISNING

Hos Sex & Samfund kan du bestille seksualundervisning til dine elever og oplæg til større elevsamlinger, som varetages af Sex & Samfunds seksualundervisere.

LÆS MERE HER

ELEVSITE

Sex & Samfund har også en hjemmeside, der er henvendt til elever. Her kan eleverne selv gå på udforskning i videoer, noveller og artikler, som er blevet udviklet til seksualundervisning og -oplysning.

determinkrop.dk