Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

Læs en grafisk roman: Nye materialer om skam

Læs to kapitler fra Lars Kramhøfts nye grafiske roman om venskaber, dating, kropsidealer og meget mere. Følg hovedpersonen i hans møde med normer og forventninger og brug Sex & Samfunds nye undervisningsmateriale til at starte en dialog med dine elever om skam, ensomhed og normer.

"Jeg ved ikke, hvordan det er for andre, men jeg brugte størstedelen af min ungdom på at skamme mig over, at jeg ikke kunne få en kæreste, selvom jeg gerne ville". Sådan siger forfatter Lars Kramhøft om det at føle skam i ungdommen. I Kramhøfts nye grafiske roman Noget frygteligt er altid lige ved at ske (2020) følger vi hovedpersonen, der med lige dele bekymringer og forventninger flytter hjemmefra for at begynde på drømmestudiet. I takt med at han forsøger at finde sin plads på det konkurrenceprægede studie, i nye og gamle venskaber og i sin nye tilværelse alene i sin lejlighed, ser vi ham også forelske sig og opleve ensomhed og afvisning. 

Den både humoristiske og dystre grafiske roman rammer ind i en vifte af bekymringer, udfordringer og forventninger, som mange unge møder i venskab, kærlighed og i billedet af dem selv. For mange unge og for fortælleren i Noget frygteligt er altid lige ved at ske fører det til en oplevelse af skam, når fx kroppen eller kærligheden ikke ser ud, som man ønsker sig. Derfor har Sex & Samfund udviklet undervisningsmateriale til to kapitler fra den grafiske roman.

Vi vil gerne give unge mulighed for at kaste lys over skam. Mange gange lever skammen i det uvisse, hvor den nager og er svær at få talt om og forløst. Derfor har vi udviklet materialer til undervisning i skam, som kan lære unge at identificere oplevelser med skam. Øvelserne giver eleverne mulighed for en dialog om, hvordan man kan rumme skammen og komme den bedre til livs", siger Maria F. Buhl, som er pædagogisk fagmedarbejder hos Sex & Samfund. Hun påpeger, at skam netop kan dukke op, hvis man ikke føler, at man lever op til normer i samfundet om blandt andet køn, krop og seksualitet. Det kan fx være normer om, at man som kvinde ikke bør have for mange sexpartnere, at man som ung skal tage til fester og drikke alkohol, eller at man som mand ikke taler for højt om det, hvis man er ensom eller har det svært. ”Vi ved, at skam er en helt almindelig følelse, og det er et vigtigt budskab i materialerne”, siger Maria F. Buhl. 

I tre nye øvelser der kommer omkring emnet skam, kan du starte dialogen blandt dine elever om, hvad det vil sige at skamme sig, og hvor oplevelsen af skam kan komme fra. Fortællingen i billeder og tekst i Noget frygteligt er altid lige ved at ske kan åbne op for, at eleverne sammen reflekterer over de forventninger, de kan møde, til deres køn, krop og seksualitet. Normer som man tit først opdager, når man selv eller andre ikke lever op til dem.

Det mener forfatter Lars Kramhøft er vigtigt at tale højere om: "Det var skamfuldt at blive afvist, fordi det var ensbetydende med, at man havde fejlet som mand. Man havde jo set i den ene film efter den anden, hvordan kvinderne altid faldt for den mandlige helt til sidst. Og oveni at det gjorde ondt at blive afvist og føle sig uelsket, var der en skam over at lade sig mærke med det. Som mand skulle man nemlig også være hård og sej, og hvis man blev afvist skulle man bare "tage sig sammen" og lignende klicheer". Ved at skrive og tegne sig omkring emnet, håber Lars Kramhøft, at den grafiske roman kan give et nuanceret billede af både drømme og udfordringer i ungdommen set gennem en ung mands øjne: "Jeg ser desværre mange frustrerede mænd, der retter deres vrede forkerte steder hen, og jeg håber, min historie kan være med til at sætte fokus på, hvordan stereotype kønsroller er med til at skade os". 

Her på Underviserportal kan du finde de tre nye øvelser, som i undervisningen belyser skam og normer fra mange vinkler. Det nye undervisningsmateriale byder på en brainstormøvelse om skam, hvor eleverne skal identificere, hvordan det at skamme sig kan komme til udtryk, og en øvelse, hvor eleverne skal læse mere i dybden om skam. Der er også udviklet en øvelse, hvor eleverne skal læse to kapitler fra Noget frygteligt er altid lige ved at ske og analysere, hvornår skam er på spil i fortællingen, og til sidst give deres bud på, hvordan forskellige aktører kan bidrage til at lette følelsen af skam. Til denne øvelse kan I også bruge danskfaglige læsestrategier og analysemetoder. Øvelserne er udviklet til gymnasieuddannelserne, men de kan også anvendes på erhvervsuddannelser og på FGU.

Find alle øvelserne her på Underviserportal ved at klikke dig ind på øvelserne her på siden. 

Hvis I vil arbejde mere med Lars Kramhøfts grafiske fortællestil, kan I følge hans nye stribe Working poor om en ung forfatter, der kæmper for at finde kærlighed, succes og en lejlighed, der er til at betale. Find striben på Instagram: @larskramhoft.

Relaterede historier