Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

Krop og kropsidealer i undervisningen

For mange unge går rundt og føler sig forkerte i deres krop. Det øgede kropsfokus og de stereotype kropsidealer i mediebilledet betyder, at der er et større behov for at sætte fokus på kroppens mangfoldighed i undervisningen.

I næste uge sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex derfor fokus på kroppen, kropsidealer og perfekthedskultur. Uge Sex er for hele landets grundskoler, men på ungdomsuddannelserne er det mindst lige så vigtigt at give unge mulighed for at diskutere og arbejde fagligt med kroppen og kropsnormer. Undervisning i kroppen kan blandt andet handle om, hvordan vi som samfund og individer kan påvirke idealer og normer for kroppen og den indflydelse, de kan have på den enkelte, samt hvordan man taler om sin egen og andres kroppe. 

UNDERVISNINGSMATERIALE OM KROPPEN

Sex & Samfund har udviklet undervisningsmateriale om kroppen, som inddrager billeder af kroppe, illustrationer af kønsdele og film, som kan starte en dialog mellem eleverne om mangfoldighed og kropsnormer, og hvordan man kan skabe en mere positiv kropskultur. 

De enkelte øvelser har til formål at udvikle elevernes evne og motivation til at forandre ekskluderende og begrænsende normer og idealer for kroppen. Materialet fås til de enkelte ungdomsuddannelser, som du kan hente gratis i boksen til højre. 

Udstilling og film

Under og efter Uge Sex kan du tage dine elever med på udstillingen 'Kære krop, svære krop', der skal gøre unge og voksne mere bevidste om, hvordan omgivelserne påvirker vores opfattelse af kroppen. Det sker gennem fascinerende genstande, humor og oplysning. Se mere her

I kan også tage til filmvisning af den danske dokumentarfilm 'Fat Front' om fire kvinder, der alle nægter at skamme sig over at være tykke. Som en del af de igangværende bevægelser, der forsøger at ændre de gængse krops- og skønhedsidealer, giver 'Fat Front' et inspirerende indblik i livet som kropsaktivist. Se hvor og hvornår filmen vises her

I anledning af Uge Sex afholder biografen Vester Vov Vov en særlig filmvisning af 'Fat Front', efterfulgt af debat om kropsidealer med deltagelse af blandt andre filmens instruktører, kropsaktivister og Sex Samfund. Se eventet her

TAL OM TYKFOBI

Undervisning om kroppen kan også handle om sprogbrug om forskellige kroppe og kropsnormer. I videoerne her fortæller Dina Amlund, som er kulturhistoriker og tykaktivist, om den tykfobi, som unge kan møde i samfundet, sproget og litteraturen. Hør blandt andet Dina fortælle om ordene tyk, fed og overvægtig, og hvordan Harry Potter er med til at skabe en negativ og stereotyp fortælling om tykke mennesker.