Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Årets tema: Lige køn leger bedst

VIRTUEL UNDERVISNING

I 2021 kan Uge Sex-forløbene gennemføres virtuelt. Alle øvelser kan laves online, hvis du og dine elever ikke kan mødes fysisk i klasserummet. På nogle øvelser vil du se ekstra tips til, hvordan øvelsen kan tilpasses virtuel undervisning, så I fortsat kan deltage i årets Uge Sex-kampagne, der i år sætter fokus på normer for køn. 

Hvis øvelsen kræver, at eleverne bruger et arbejdsark, kan du downloade arbejdsarket på øvelsens side og uploade det på jeres foretrukne platform, fx på en læringsplatform, hvor eleverne kan skrive deres besvarelser ind. Alle film der skal bruges i øvelserne, kan ses af eleverne på www.determinkrop.dk. Det kræver dem ikke noget login.

Mange børn og unge kæmper med at leve op til nogle bestemte kønsidealer og forventninger til køn, der kan virke begrænsende og forhindre dem i at være dem, de gerne vil. Samtidig kan køn i mange sammenhænge virke som klart afgrænsede bokse, som børn lærer at vurdere andre efter – passer de ind i boksen eller ej?

Uge Sex i 2021 sætter fokus på kønsidealer, kønsnormer og forventninger til køn. Normer som mange ikke skænker en tanke i løbet af deres dagligdag, men som er helt afgørende for, hvordan børn forventes at tale, gå klædt og være. Fra børn er helt små møder de disse forventninger, som gennem livet kan begrænse dem og hindre dem i at være dem, de er. 

Det kan fx være forventningen om, at små piger, der bedst kan lide aktive lege, er drengepiger, og små drenge, der græder, er tøsedrenge. Lidt senere kan de møde normen om, at drenge helst skal være opsøgende i flirt og score mange, og piger skal passe på deres ry; ellers er de billige. 

Børns mulighed for at være dem selv påvirker deres trivsel, ligesom et mangfoldigt og respektfuldt fællesskab i klassen og på skolen har stor betydning for trivslen. Derfor sætter Uge Sex 2021 fokus på, at lige køn leger bedst. 

I klasselokalerne sætter Sex & Samfund i samarbejde med lærerne dette tema på skoleskemaet med undervisning af eleverne fra 0-10. klasse. Uge Sex 2021 skaber fundament for, at børn og unge kan undersøge og tale om køn og kønsnormer samt en øget opmærksomhed på, at køn ikke bør være en begrænsning, og at alle skal kunne være dem, de ønsker at være.

Find inspiration til uge sex

På Underviserportal finder du undervisningsmaterialer til årets tema og inspiration til, hvordan du kan arbejde med køn i forbindelse med Uge Sex 2021. Vælg et niveau herunder for at læse mere.

Til forældre

Sex & Samfund inviterer alle forældre til skolebørn med til årets Uge Sex-kampagne. Mange forældre går rundt med en bekymring for den indflydelse, de selv kan have på deres børn, og den indflydelse, som kønsidealer har på børns opfattelse af hvordan en rigtig pige eller dreng opfører sig. Men forældre kan ved at snakke med deres børn om fx køn være med til at påvirke, at vores børn og unge forholder sig kritisk til stereotype kønsnormer. Sex & Samfund klæder forældrene på til opgaven!

Lige køn leger bedst

Hør Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund, fortælle om køn og ligestilling.

Du kan også læse mere om årets Uge Sex-kampagne: Lige Køn Leger Bedst på Sex & Samfunds hjemmeside.