Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Årets tema: #pladsnok til alle

Tøseskud! Rigtige drenge går til fodbold! Lyserød er en pigefarve! 

Giver dit sprog plads til alle – og giver du plads til alle?

Mange børn og unge kæmper med at leve op til nogle bestemte kønsidealer og forventninger til køn, der kan virke begrænsende og fordømmende og forhindre dem i at være præcis den person, de gerne vil være. Samtidig fungerer køn som afgrænsede bokse, som børn og unge lærer at vurdere andre efter – passer de ind i boksen eller ej?

For kan vores børn blive dem, de gerne vil? Hvornår er man en rigtig dreng? Og hvornår bliver en pige til en såkaldt drengepige?

Uge Sex i 2021 sætter fokus på de kønsidealer, kønsnormer og forventninger til vores køn, der anno 2021 stadig fastholder unge i et mønster, hvor drenge betragtes som seje, når de er har haft mange sexpartnere, mens piger udskammes som billige.

De forventninger til køn, der betyder, at drenge drilles, hvis de går i lyserødt tøj, eller at piger oftere roses for at se søde ud end for, hvad de kan. Det er også forventninger til køn, som betyder, at mange drenge og mænd ”ikke må” græde eller være sårbare og ikke søger hjælp, når de har et problem. Forventninger til køn gør det svært at være normbryder, fordi du ikke lever op til de uskrevne spilleregler, som vi lærer børnene meget tidligt i livet.

Børn og unges udfoldelsesmuligheder påvirker deres trivsel, og der er derfor stadig meget at gøre i forhold til forældede normer om køn, der er med til at påvirke børns opfattelse af, hvad en rigtig dreng og en rigtig pige er.

I klasselokalerne sætter Sex & Samfund i samarbejde med lærerne temaet #pladsnok på skoleskemaet med undervisning af eleverne fra 0-10. klasse. Uge Sex 2021 skaber et fundament for, at børn og unge tidligt i deres liv udvikler en forståelse for forskellighed i køn og seksualitet, en øget opmærksomhed på, at børn ikke skal se deres køn som en begrænsning, og at der er #pladsnok til, at alle kan være præcis den, de ønsker!

Inspiration til forældre om årets tema

Sex & Samfund inviterer alle forældre til skolebørn med til årets Uge Sex-kampagne. Mange forældre går rundt med en bekymring for den indflydelse, de selv kan have på deres børn, og den indflydelse, som kønsidealer har på børns opfattelse af hvordan en rigtig pige eller dreng opfører sig. Men forældre kan ved at snakke med deres børn om fx køn være med til at påvirke, at vores børn og unge forholder sig kritisk til stereotype kønsnormer. Sex & Samfund klæder forældrene på til opgaven!