Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Topkarakter til Uge Sex i DPU-rapport

Sex & Samfunds seksualundervisningskampagne spiller en afgørende rolle, når det handler om at give børn og unge redskaberne til at skabe gode og respektfulde relationer til hinanden som venner, kærester og seksualpartnere.

Med den store seksualundervisningskampagne Uge Sex tilbyder Sex & Samfund hvert år gratis undervisningsmateriale til lærere og sundhedsplejersker. Materialet skal støtte underviserne i at tilrettelægge og gennemføre en tids- og alderssvarende seksualundervisning til elever i 0. – 10. klasse og elever på ungdomsuddannelserne.

Kampagnen har kørt siden 2008, og professor ved DPU, Venka Simovska, har netop evalueret kampagnen i en uvildig rapport. Hun beskriver kampagnen som "solidt funderet i den nyeste internationale teori, forskning og praksis" og siger til Politiken den 28. oktober 2014:

- Sex & Samfund spiller en yderst vigtig rolle i den danske seksualundervisning. Der vil ikke ske meget i skolerne, hvis de ikke er involveret.

- Foreningens undervisning har en meget klar uddannende dimension. Ikke blot når det gælder forebyggelse af sexsygdomme og graviditeter, men i høj grad også når det gælder at give børnene redskaber til at udvikle bedre sociale relationer til hinanden, siger Venka Simovska.

Stor opbakning fra lærere og sundhedsplejersker
Indsatsen er dermed et vigtigt element i arbejdet med til at styrke børn og unges trivsel.

Generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen, glæder sig over konklusionerne og over, at Venka Simovska roser kampagnen for at klæde lærere på til at give deres elever kvalificeret og nuanceret seksualundervisning:

- Uge Sex er med til at styrke børn og unges evne til at håndtere de dilemmaer og udfordringer i forhold til køn, krop, venner, mobning, kærester, seksualitet, som de møder hver dag. Derfor er rapporten er et kæmpe skulderklap til ikke mindst til de medarbejdere, der tilrettelægger Uge Sex.

- Det gør ikke glæden mindre, at rapporten kommer netop nu, hvor meget tegner til, at årets kampagne endnu en gang får rekordstor opbakning fra lærerne og sundhedsplejerskerne ude i landet, siger han.

Uge Sex kører hvert år i uge 6 og er vokset hvert år siden starten. I 2014 deltog over en kvart million børn og unge i kampagnen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler Uge Sex
Baggrunden for Uge Sex er to store undersøgelser af seksualundervisningen i grundskolen.

Undersøgelserne dokumenterede, at langt fra alle elever får god og målrettet seksualundervisning, at mange skoler ikke opfylder de obligatoriske mål på området, og at mange lærere efterlyste tidsvarende undervisningsmateriale.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i sin Forebyggelsespakke Seksuel Sundhed kommuner at bakke op om skolernes deltagelse i kampagnen.


Seksualundervisning - et obligatorisk emne i grundskolen


Alderssvarende seksualundervisning er obligatorisk i 0.-9. klasse. Men faget 'sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab' er ikke et timesat fag som dansk eller matematik.

Det betyder, at lærerne skal indarbejde fagets emner som krop, køn, sundhed, trivsel, relationer, rettigheder, grænser og senere også emner som pubertet, prævention, sexsygdomme, graviditet og seksualitet i skolens øvrige fag.