Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

5 gode råd til din undervisning i Uge Sex

Nedtællingen er begyndt. Om under en måned skyder vi Uge Sex 2019 i gang. Vi har lavet en lynguide til dig, som du kan bruge til din tilrettelæggelse af Uge Sex. 

  1. Sådan kan du planlægge din undervisning: Brug Underviserportalen som et planlægningsværktøj. Du kan nemt finde frem til lige præcis den målgruppe, det fag og det færdigheds- og vidensområde, som er relevant for dig og dine elever. Under hver øvelse kan du danne dig et overblik over, hvor lang tid øvelsen tager og hvilke materialer, du skal bruge. Med den nye favoritfunktion, kan du gemme forløb og øvelser, så du hurtigt og nemt kan finde dem, når du skal bruge dem. Marker dine favoritforløb med stjerne, og dem under 'gemte'. De nye materialer, der er en del af årets Uge sex-tema GRÆNSER, er markeret med ’Nyt’.
  2. Skab et trygt rum for eleverne: Et trygt læringsrum er en forudsætning for, at eleverne oplever tillid og åbenhed over for hinanden, og at der er plads til at stille spørgsmål og sammen undersøge, hvad de forskellige emner og dilemmaer handler om. Du kan skabe et trygt rum for dine elever ved at aftale, at hverken elever eller lærer taler om egne erfaringer. Det betyder for eksempel, at I tager afsæt i fiktive eller autentiske historier om børn og unge frem for elevernes egne erfaringer.
  3. Handlingsorienteret undervisning: Sundheds- og seksualundervisning skal ruste eleverne til at tage kritisk stilling og handle for at fremme egen og andres sundhed. Derfor skal undervisningen som udgangspunkt være handlingsorienteret. Eleverne skal have mulighed for at være aktive, og diskutere og udvikle forskellige handlemuligheder i forhold til konkrete problemstillinger.
  4. Inddrag Sex & Samfunds elevsites: På vores tre elevsites kan du finde film, quizzer, onlinespil og andre digitale værktøjer til henholdsvis indskoling: kroppelop.dk, mellemtrin: migogminkrop.dk og udskoling: sexfordig.dk. Indhold på de tre elevsites er en integreret del af udvalgte forløb og øvelser til alle tre trin. 
  5. Samarbejd med forældrene: Forældre spiller en vigtig rolle i forhold til at lære deres børn om krop, følelser, grænser, gode relationer, seksualitet og seksuel sundhed. Ved at orientere forældrene om sundheds- og seksualundervisning i uge 6 kan forældrene få et muligt afsæt for at tale med deres barn om undervisningens indhold. Du finde inspiration til skolehjemsamarbejdet på Underviserportalens nye Skole/hjem side. Du kan henvise forældrene til Sex & Samfunds forældreside, hvor de kan fine inspiration til, hvordan de kan tale med deres barn om følelser, krop og grænser.

    God fornøjelse med Uge Sex.