Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Uge Sex klæder folk af – og på

Vi hører  det igen og igen. Børn og unge deler billeder som aldrig før. Uge Sex  går på gaden i fire byer og sætter fokus på samtykke og grænser i forhold til billeddeling.

Hvad vil det sige at have ret til at bestemme over egen krop? Hvordan respekterer man andres grænser? Det er nogle af de spørgsmål udskolingselever over hele landet skal debattere, når Uge Sex går i gang om en lille uge.

Som optakt til Uge Sex vil frivillige hos Sex & Samfund besøge fire danske byer og spørge folk på gaden, hvor deres grænse går for billeddeling. Gennem påklædningsdukker i menneskestørrelse, der kan klædes af – og på –  får de, der har lyst, lov til at visualisere deres grænse.

Mia Mai er en af de frivillige, man kan møde i Aarhus. Udover at være frivillig arbejder hun som lærer:

”Som lærer oplever jeg, hvordan de sociale medier og også billeddeling fylder meget hos eleverne. På grund af den stigende digitalisering er det et vigtigt emne, som vi er nødt til at have fokus på. Budskabet om samtykke og grænser, vil jeg som frivillig gerne være med til at støtte op om og udbrede. Vi skal allesammen blive bedre til at spørge hinanden inden, vi deler billeder” siger Mia Mai.

De frivillige og påklædningsdukkerne besøger Aarhus, Odense, København og Roskilde i uge fem. Mandag den 6. februar er de med på Heibergskolen på Østerbro, hvor vi skyder Uge Sex i gang sammen med ligestillingsminister Karen Ellemann (V), partiformand Uffe Elbæk (EL) og politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

Bor man i København vil man i uge seks også møde budskabet Husk at spørge, før du deler på plakatstanderne rundt omkring i byen.

I klasseværelset lægger det nye undervisningsforløb ’Seksuelle rettigheder’, målrettet udskolingselever, op til konkrete øvelser, der tager fat i billeddeling. Derudover beskæftiger de nye undervisningsforløb sig alle med rettigheder online og offline. Der er forskellige værktøjer og øvelser, der kan bruges til at få eleverne til at reflektere over, hvordan vi passer på hinanden online.