Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

Your norms are killing us

Med #Normicide sætter Sex & Samfund fokus på, hvordan normer for køn, krop og seksualitet kan påvirke trivslen, ikke mindst for unge.

Normer for køn, krop og seksualitet påvirker unges trivsel, og unge, der bryder med normerne, kan opleve mobning og social eksklusion på deres uddannelse.

”I gymnasiet oplevede jeg en stor ting, som står meget tydeligt for mig. Det var i 1.G, hvor 3. G´erne holder et show, som de bestemmer indholdet af. Og der kan jeg huske at jeg bliver taget til side af nogen af 3.G´erne lige inden det show der, og bliver låst inde i et lokale sammen med en masse andre. Så bliver vi ført op til scenen, hvor vi skulle blive stående til vi bliver kaldt op. Så ender det med at mig og en anden fra 1. G bliver kaldt op, hvor vi er indsamlingsbøsser.” Kristian på Normicide.dk

Mange børn og unge, der bryder med normerne, kæmper med lavt selvværd, ensomhed, stress og depression. Desværre er antallet af selvmordsforsøg blandt LGBT+personer også 4 gange højere end blandt Danmarks øvrige befolkning, og samtidig er 55 % teenagere, første gang de forsøger at tage deres eget liv.

Derfor er det vigtigt, at man sætter fokus på normer i undervisningen på ungdomsuddannelserne. Hvordan normer opstår, hvad de gør ved os og ikke mindst, hvordan man kan være med til at ændre dem.

Sex & Samfunds undervisningsmaterialer er baseret på en normkritisk tilgang og åbner mulighed for dialog om normer og mangfoldighed.

Her er samlet nogle eksempler på forløb og øvelser til ungdomsuddannelser.

Læs mere om Normicide her.