Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

Køn, krop og rettigheder på nettet

Hvordan kommunikerer vi på sociale medier? Hvordan kan man forholde sig kritisk og analyserende til tonen på nettet? Hvilke etiske og værdimæssige overvejelser forårsager de digitale fællesskaber? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver behandlet i undervisningsmaterialet til dansk på de gymnasiale uddannelser.

Undervisningsforløbet Køn, krop og rettigheder på nettet tager udgangspunkt i de faglige mål for danskfaget og digital dannelse. Det anvender danskfaglige metoder til sætte fokus på unges liv på nettet som helhed og på sociale medier i særdeleshed.

Forløbet består af en række opgaver, som sætter de unge i stand til fagligt og sagligt at argumentere for deres synspunkter, men også giver dem handlekompetence i forhold til de situationer, som de kan komme i i deres færden på nettet.

En af opgaverne er en diskursanalyse af en tv-debat om billeddeling uden samtykke. Den giver både anledning til, at eleverne lærer (eller repeterer) en analysemetode og drøfter holdninger til privatliv på nettet. Desuden indeholder forløbet film, quiz, dilemmaøvelser og autentiske cases fra vores rådgivning for unge.

Undervisningsforløbet er udarbejdet således, at man kan bruge enkelte opgaver eller hele forløbet som en del af danskundervisningen. Det spiller desuden sammen med et forløb til samfundsfag, som åbner mulighed for at lave et tværfagligt tema.

Materialet er udviklet i samarbejde med DR Undervisning, hvor man ud over at finde filmene til undervisningsforløbet, kan finde en klipsamling med temaet ”Køn og Krop”.