Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

I dybden med normer for køn

Mange unge kæmper med at leve op til nogle bestemte kønsidealer og forventninger til deres køn. Forventninger, der kan virke begrænsende og forhindre dem i at være dem, de gerne vil. Køn kan samtidig i mange  i mange sammenhænge virke som klart afgrænsede bokse, som man enten passer ind i eller ej.

På trods af, at normer for køn tit er usynlige eller svære at få øje på i det daglige, har de en stor indflydelse på alle unges trivsel. Både i klasserummet, på skolen og i deres personlige liv. Hvordan man forventes at tale, gå klædt og opføre sig på baggrund af ens køn, er alt sammen normer, der kan begrænse og forhindre unge i at være dem, de er. 

Det kan fx være normer for uddannelsesvalg, eller hvad ens drømmejob er. Det kan også være forventninger om, at man som mand skal være opsøgende i flirt og score mange, mens man som kvinde skal passe på sit ry; ellers er man billig. 

I uge 6 løber Sex & Samfunds kampagne Uge Sex af stablen på grundskoler landet over og sætter i år fokus på normer for køn. Sex & Samfund tilbyder også målrettede materialer til ungdomsuddannelserne om temaet, som du kan finde her på Undervisportal. 

Ved at sætte normer for køn på skemaet kan du som underviser skabe fundament for, at dine elever kan undersøge og tale om køn og normer for køn. Eleverne får på den måde mulighed for at blive mere opmærksomme på begrænsende normer, og samtidig udvide deres bevidsthed om, at køn ikke bør være en begrænsning, og at alle skal kunne være dem, de ønsker at være.

Find inspiration og materialer om køn

Du kan finde øvelser om køn og normer for køn under temaet Køn og seksualitet. Temaet giver eleverne indsigt i, hvordan normer har forandret og fortsat forandrer sig over tid, og hvordan de selv kan spille en rolle i at skabe normer, der inkluderer alle unge uanset køn og seksualitet. Gennem forskellige typer øvelser tilegner eleverne sig viden om blandt andet retten til at definere sig selv, og hvordan normer og kultur skaber muligheder og udfordringer for at forstå sig selv og andre. Øvelserne afspejler de mangfoldige måder, unge kan opleve og udtrykke deres køn og seksualitet på. Læs mere om temaerne ved at vælge din ungdomsuddannelse herunder.