Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

Diskrimination & chikane: Det er svært at sige fra

Unge har ret til at sige fra over for diskrimination og chikane på arbejdspladsen. Ifølge maleren Henriette er det dog ikke så nemt. I hendes tid som maler blev der til tider talt mere om hendes krop, end om hendes arbejde. 

Har du prøvet at have sex på en byggeplads? Sådan lød det første af mange spørgsmål fra en mandlig kollega. Henriette blev færdiguddannet som maler i 2012 og begyndte at arbejde på en byggeplads, hvor en mandlig kollega bad om hendes telefonnummer. Herefter fulgte beskeder flere gange dagligt, hvor han direkte opfordrede til, at de skulle have sex og spurgte til hendes sexliv.

Og det er langt fra det eneste, som hun har oplevet i sin tid som maler:

”Jeg har oplevet rigtig meget, noget værre end andet. Jeg arbejdede på et tidspunkt i et firma i Hundested med en ung fyr, og han begyndte at snakke om mine bryster og mange andre private ting. Da jeg tog uddannelsen blev jeg egentlig overrasket over, hvor mange af os elever, der havde oplevet ubehagelige ting”.

Ifølge Henriette var de ubehagelige oplevelser på praktikpladserne et gennemgående problem for flere af eleverne på hendes uddannelse.  Hun fortæller om en elev, der oplevede, at kollegaerne konstant kommenterede på hans fysik, da han var tyndere end dem.  Henriette tror, at det netop ofte er fysikken, der bliver omdrejningspunktet på de forskellige arbejdspladser.

”Det var virkelig tit kroppen, det handlede om. Måske fordi det er den nemmeste måde at komme frem med sin holdning. På et tidspunkt havde jeg for eksempel en ældre lærermester, der virkede ret mandschauvinistisk. Vi var i en lejlighed, hvor der var højt til loftet, og det skulle behandles med en bestemt sliber. Nu er jeg ikke særlig høj, så den opgave kunne jeg simpelthen ikke. Han gav mig sliberen og sagde ”Så går du bare i gang”, mens han satte sig i vindueskarmen og kiggede på mig”. 

Henriette arbejder ikke længere som maler, hvilket blandt andet skyldes en hård tone og de kommentarer, som hun fandt ubehagelige, men som hun ikke talte så meget om: ”Jeg var bange for, at folk ville tro, at jeg var billig, eller at jeg selv havde lagt op til noget. Derfor gik der for lang tid inden, at jeg sagde det til nogen”.

Under maleruddannelsen blev der ikke talt så meget om diskrimination og chikane: ”Vi blev aldrig undervist i det. Vi talte selv lidt om, at nogle generelt oplevede tonen som hård, og andre oplevede, at det var dem specifikt, der blev gået efter, men man vil heller ikke fremstå nærtagende. Jeg ærgrer mig virkelig over, at der ikke er så meget fokus på emnet på erhvervsskoler endnu. Måske hvis man allerede taler om det fra grundforløbet af, bliver det mere normalt og okay at sige fra”.

Henriettes historie vil blandt andet indgå som en undervisningsfilm i Uge Sex 2017, hvor temaet på erhvervsskolerne er ’Diskrimination på jobbet’. Via forskellige øvelser vil eleverne få mulighed for at indgå i dialog omkring diskrimination og chikane – og lære om rettigheder og grænser.