Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

5 gode råd til din undervisning

Nedtællingen er begyndt. Om under en måned skyder vi Uge Sex 2019 i gang. Vi har lavet en lynguide til dig, som du kan bruge til tilrettelæggelse af Uge Sex. 

1

Sådan kan du planlægge din undervisning: Brug Underviserportalen som et planlægningsværktøj. Du kan nemt finde frem til lige præcis den målgruppe, det fag og det tema, der er relevant for dig og dine elever. Under hver opgave kan du danne dig et overblik over, hvor lang tid opgaven tager og hvilke materialer, du skal bruge. 

2

Skab et trygt rum for eleverne: Et trygt læringsrum er en forudsætning for, at eleverne oplever tillid og åbenhed over for hinanden, og at der er plads til at stille spørgsmål og sammen undersøge, hvad de forskellige emner og dilemmaer handler om. Du kan skabe et trygt rum for dine elever ved at aftale, at hverken elever eller underviser taler om egne erfaringer. Det betyder for eksempel, at I tager afsæt i fiktive eller autentiske historier om unge frem for elevernes egne erfaringer.

3

Handlingsorienteret undervisning: Undervisning i køn, krop og seksualitet skal ruste eleverne til at tage kritisk stilling og handle for at fremme egen og andres sundhed. Derfor skal undervisningen som udgangspunkt være handlingsorienteret. Eleverne skal have mulighed for at være aktive, og diskutere og udvikle forskellige handlemuligheder i forhold til konkrete problemstillinger.

4

Er undervisningen også til mig?: Alle elever uanset deres køn, seksualitet, krop, familie, religion, etnicitet med mere skal opleve, at undervisningen er rettet mod dem. I planlægningen af undervisningen bør du derfor altid overveje, hvilke normer du bevidst eller ubevidst formidler i mødet med de unge – og hvordan det påvirker deres handlemuligheder. Du kan vælge at gøre brug af bøger, billeder og film, der bryder med normerne, som I i fællesskab kan reflektere over.

5

Hav et positivt syn på sundhed og seksualitet: Sundhed er ikke kun fraværet af sygdom. Præsenter eleverne for en bredere forståelse af sundhed, der i høj grad også vedrører de handlemuligheder, der kan påvirke deres seksuelle sundhed og trivsel. Du kan sagtens præsentere eleverne for de udfordringer og dilemmaer, der er knyttet til sex og sundhed, men hav et positivt fokus i de opgaver og fortællinger, der anvendes i undervisningen