Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Seksualundervisning i skolen

Tilrettelæggelse af sundheds- og seksualundervisning er en vigtig del af at skabe den sundhedsfremmende skole, der har øget fokus på samspillet mellem sundhed, læring og trivsel. Undervisning i emnet er med til at opøve elevers kompetencer i at træffe sunde valg for dem selv og bidrage til trivslen i klassen og på skolen generelt.

Sex & Samfund anbefaler

SSF (sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab) er et obligatorisk emne, men der er ikke afsat et selvstændigt timetal til undervisningen. Undervisningen skal derimod integreres i skolens skemalagte fag. 

Vi anbefaler, at man som del af den generelle årsplanlægning på skolen udarbejder en samlet oversigt over sundheds- og seksualundervisningen på de enkelte klassetrin, og at man på skolen udpeger en tovholder for undervisningen i emnet på skolen. Her på siden finder du viden og inspiration om emnet og til planlægning af undervisningen på skolen. 

Inspiration til seksualundervisning

Sex & Samfund har udviklet et inspirationskatalog til seksualundervisning i grundskolen.

Uge Sex er en god mulighed for at arbejde i dybden i en hel uge, men det er vigtigt, at seksualundervisning foregår på tværs af forskellige fag året rundt. I Sex & Samfunds vejledning findes anbefalinger og hjælp til, hvordan forskellige aktører i grundskolen kan sikre eleverne en systematisk seksualundervisning fra 0.-9. klasse.

Hæftet med inspiration til planlægning af SSF er revideret og nyudgivet i 2020.

Webinar: Seksualundervisning - Hvordan og hvorfor

I dette webinar fortæller konsulent i Sex & Samfunds pædagogiske team, Pernille Ane Egebæk, hvordan man kan lave seksualundervisning og hvorfor det er en vigtig – og kompleks – opgave.

I webinaret snakkes der blandt andet om:

  • Hvordan seksualundervisning ser forskelligt ud for indskoling, mellemtrin og udskoling
  • Hvorfor seksualundervisning skal handle om mere end sex og prævention
  • Hvordan man som lærer bliver klædt på til at lave seksualundervisning

"Grænser er en del af undervisningen hele tiden. Og det er det, fordi vi ikke kan komme ind i 9. klasse og sige: 'Nu skal I lære at sige til og fra, for nu er i seksuelt aktive.' Så er det lidt for sent. Derfor skal man starte med at lære om grænser allerede fra 0. klasse."

- Pernille Ane Egebæk

Webinaret er udgivet Gyldendal Uddannelse, som en af deres LærestregerLærestreger er korte webinarer med faglige indspark, pædagogiske perspektiver og inspiration gennem interviews med fageksperter og dygtige praktikere. 

Du kan se de andre Lærestreger, Gyldendal Uddannelse har udgivet, her.

Jeg synes, materialet har ramt de forskellige aldersgrupper meget godt. Det er materiale, der er relevant, og som eleverne kan forholde sig til, med og uden røde kinder.
Lærer, Evaluering af Uge Sex 2023

Undervisere svarer på spørgsmål

I denne video kan du høre to af Sex & Samfunds seksualundervisere besvare typiske spørgsmål, som eleverne stiller i undervisningen. Det kan fx handle om den første gang, som underviserne taler om i denne video.

PODCAST OM SEKSUALUNDERVISNING

I 2020 var det 50 år siden, seksualundervisningen blev obligatorisk i den danske folkeskole. Men hvad dækker det over i dag, og hvordan foregår det i klasseværelset? Sex & Samfunds podcastserie START SNAKKEN har udgivet et afsnit, der handler om seksualundervisning, og hvorfor det er vigtigt. 

Artikel fra DPU's digitale magasin Asterisk om seksualundervisning

I denne artikel giver tre forskere deres bud på, hvad der skal til for at skabe en tidssvarende seksualundervisning, hvor eleverne både lærer at forholde sig til egne rettigheder og grænser, at se seksualitet som en kilde til begejstring og at agere i et samfund, hvor krop, køn og seksualitet fylder stadig mere.

Læs mere her