Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Uge sex i udskolingen

VIRTUEL UNDERVISNING

I 2021 kan Uge Sex-forløbene gennemføres virtuelt. Alle øvelser kan laves online, hvis du og dine elever ikke kan mødes fysisk i klasserummet. På nogle øvelser vil du se ekstra tips til, hvordan øvelsen kan tilpasses din fjernundervisning, så I fortsat kan deltage i årets Uge Sex-kampagne.

Hvis øvelsen kræver, at eleverne bruger et arbejdsark, kan du downloade arbejdsarket på øvelsens side og uploade det på jeres foretrukne platform, fx på en læringsplatform, hvor eleverne kan skrive deres besvarelser ind. Alle film der skal bruges i øvelserne, kan ses af eleverne på www.determinkrop.dk. Det kræver dem ikke noget login.

Årets tema: Lige køn leger bedst

Børn møder forventninger til deres og andres køn i deres hverdag på skolen, blandt andet ved kønsopdelte aktiviteter i fx idræt og matematik, og når køleskabets hylder opdeles efter køn. Derfor er det vigtigt, at man som fagperson gør sig overvejelser om, på hvilken måde køn skal have betydning på skolen, og at man arbejder for at skabe mangfoldige fællesskaber, også når det handler om køn og forventninger til køn. 

Det kan man gøre på en række forskellige måder. Det kan være, man har fokus på hvilke normer for køn, der kommer til udtryk i sproget og drillerier i klassen, og hvordan tonen i klassen kan gøres mere mangfoldig og respektfuld. Man kan også tage det op i forbindelse med sin undervisning, når køn italesættes eller er på spil, og lave aftaler med eleverne om, hvordan man i klassen skal tale om og respektere hinanden, herunder forskellige køn og kønsudtryk, for at det kan blive trygt for alle at være del af fællesskabet og at være sig selv. 

På siden her finder du Sex & Samfunds bud på og inspiration til, hvordan du kan arbejde med årets Uge Sex-tema og sætte fokus på køn og mangfoldighed i indskolingen.

Undervisningsmaterialer om køn

Her på Underviserportal finder du gratis materialer til din undervisning. Forløbet om køn handler om at give eleverne viden om mangfoldighed i forhold til køn og skabe plads til forskellighed på tværs af køn i klassefællesskabet. I forløbet finder du blandt andet øvelser om dilemmaer fra genkendelige hverdagssituationer og en filmøvelse, hvor eleverne skal tale om kønnede udtryk. 

Fælles mål

I Fælles mål for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er det beskrevet, at kompetencemålet for undervisning i køn, krop og seksualitet efter 9. klasse er, at ”Eleven kan vurdere normer og rettigheder for køn, krop og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv”. I årets Uge Sex-forløb om køn finder du inspiration til, hvordan der kan arbejdes hen imod det. 

Supplerende seksualundervisning

Sex & Samfunds ung-til-yngre-underviserteam kan bookes til at undervise i supplerende seksualundervisning. Undervisningen tilrettelægges efter din klasses ønsker og behov og kan blandt andet handle om køn, krop og normer. Hvis det ikke er muligt med fysisk tilstedeværelse på din skole, kan vi tilbyde et online alternativ.

Kontakt Sex & Samfund herunder for at booke en undervisning efter uge 6.

Læs mere her

Til forældre

Forældre stiller ind i mellem spørgsmål til, hvad der undervises i i løbet af Uge Sex. Du kan finde inspiration til samarbejdet med forældre under menupunktet SKOLE-HJEM.

Du kan også henvise dem til Sex & Samfunds forældresite, hvor der findes viden og tips til, hvordan man kan tale med sit barn om køn. Her kan man blandt andet finde podcastserien START SNAKKEN, som har flere afsnit om køn og børn. 

Gå til forældresite

Transkønnede børn

I Sex & Samfund får vi henvendelser med spørgsmål til hvordan man som skole, fagperson eller forælder kan støtte transkønnede børn og deres familier. Skolen skal være et trygt rum for alle børn, og det er derfor vigtigt, at fagpersoner i skolen er opmærksomme på, at nogle transkønnede børn kan møde undrende blikke og spørgsmål eller blive udsat for drilleri eller mobning.

FORÆLDRE

I Sex & Samfunds podcastserie til forældre START SNAKKEN kan du høre mere om det at være forælder til et transkønnet barn. 

Forældre kan hente vejledning og information om støtte til transkønnede børn hos Foreningen til Støtte for Transkønnede børn på www.fstb.dk.

FAGPERSONER

Fagpersoner kan finde viden i Foreningen til Støtte for Transkønnede børns nye materiale "Støt transkønnede børn og unge i skolen. En guide til fagprofessionelle, fritids- og ungdomsklubber og foreningslivet ". Materialet er baseret på nyere forskning og erfaring fra fagpersoner, og det kan hentes gratis på www.fstb.dk.

Hjemmeside til elever

På Sex & Samfunds hjemmeside til elever findes en række korte film, blandt andet om kønnede udtryk og en illustreret gennemgang af kærlighed gennem tiden. I kan også finde andre film, artikler, podcasts og billedserier. 

Gå til Determinkrop.dk

Privatsnak.dk

Hvis eleverne har spørgsmål, som de ikke har lyst til at stille i undervisningen, kan de i stedet ringe eller skrive til privatsnak.dk. Privatsnak er Sex & Samfunds rådgivning til børn og unge mellem 10-15 år.

Man kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver fra Privatsnak og stille spørgsmål om krop, pubertet og seksualitet. Det er helt anonymt. 

Events i uge sex

museet går live

Kvindemuseet inviterer indenfor til et virtuelt besøg på museet i Uge Sex. Museet livestreamer to undervisningsforløb på Facebook for alle 8.-10. klasser mandag og torsdag i uge 6.

I forløbene kan eleverne besøge museets udstillinger virtuelt og få mulighed for at undersøge og tale om museets genstande, og de kulturhistoriske fortællinger vil blive sat op mod nutidens syn på køn og seksualitet.

Det er gratis at deltage, og du kan læse mere på museets hjemmeside. 

Læs mere her

KROPPEN PÅ BILLEDET

Steno Museet har lanceret et online tilbud til landets 8.-9. klasser om kropsidealer og selviscenesættelse. Forløbet består af dilemmasnakke, quizzer og oplæg og sætter gang i refleksion og dialog blandt eleverne om, hvordan kropsidealer og indhold på sociale medier påvirker dem. 

Læs mere her

Kortfilmen Kropssprog

I Uge Sex 2021 kan du og dine elever se den nye kortfilm "Kropssprog", som er lavet af unge, om unge og til unge. Den handler om kropssprog som kommunikation, om grænseoverskridelser, forelskelse og fest. 

Filmen handler om en ung forelsket pige, der til en fest forsøger at gøre noget ved forelskelsen. Aftenen forløber sig sjovt, men da hun får indtaget en del alkohol, i håb om at blive mindre nervøs, går det ikke som planlagt. Hun finder sig selv i en situation, som hun ikke har kontrol over. To drenge fra hendes klasse ender med at udnytte Ellens tilstand. De bruger, manipulerer og misbruger hende, uden respekt for hendes grænser. Hun bliver derefter skræmt og paranoid for intimitet med drenge. Episoden efterlader hende med tanker om, hvorvidt det var hendes egen skyld.

"Kropssprog" kan bruges til at starte en dialog i klassen om at sætte, se og respektere grænser, og hvad der kan ske, når de overskrides. 

Filmen har premiere den 6. februar kl. 18 og kan derefter ses gratis på youtube ved at klikke herunder.

Under dynen med Anna Lin

 www.dr.dk kan du og dine elever se DRs nye program "Under dynen med Anna Lin". I serien kan I se afsnit om blandt andet flirt, onani, krop og sex.

Se mere her