Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Kropsidealer og mangfoldighed i udskolingen

Sex & Samfund har spurgt elever i udskolingen om deres syn på krop, kropstilfredshed og kropsidealer. Eleverne peger primært på dem selv som kilden til deres syn på kroppen.

I undervisning om krop og kropsidealer i udskolingen er det vigtigt, at eleverne kan forstå samspillet mellem samfundsmæssige og individuelle syn på kropsidealer, og at de lærer om, hvordan samfundsmæssige kropsidealer kan have betydning for individuel kropsskam og kropstilfredshed, samt hvordan de som individer og som klasse kan påvirke kropsidealer på samfundsplan. Se undersøgelsen her.

Undervisningsforløb om kroppen

I Fælles mål for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er det beskrevet at kompetencemålet for undervisning i køn, krop og seksualitet efter 9. klasse er, at ”Eleven kan vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv”. Find inspiration i Uge Sex-forløbet om kroppen til, hvordan der kan arbejdes hen imod det. 

Privatsnak om puberteten

Sex & Samfund har udarbejdet en folder om puberteten, som henvender sig til elever i udskolingen.

Folderen handler blandt andet om forelskelse og det at have en kæreste, om kroppen og forandringer, som unge kan opleve, og om sex og prævention.

Supplerende seksualundervisning

Det kan være en god idé at få en udefra til at undervise et par lektioner om nogle af de forandringer, der sker i kroppen i puberteten.

Til det kan du booke en underviser fra Sex & Samfunds ung-til-yngre-korps, som er særligt uddannet i at tilrettelægge supplerende undervisning om køn, krop, sex og seksualitet til børn og unge.

Korpset er fuldt booket til Uge Sex 2020. Kontakt Sex & Samfund herunder for at booke en undervisning efter Uge Sex. 

Læs mere her

Ny hjemmeside til elever

På Sex & Samfunds nye hjemmeside til elever i udskolingen kan I finde billeder og illustrationer af mangfoldige kroppe og se en række korte film om kroppen, kropsidealer, kropsskam og kropsaktivisme.

Gå til determinkrop.dk

Privatsnak.dk

Hvis eleverne har spørgsmål, som de ikke har lyst til at stille i undervisningen, kan de i stedet ringe eller skrive til privatsnak.dk. Privatsnak.dk er Sex & Samfunds rådgivning til børn og unge mellem 10-15 år. Man kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver fra Privatsnak og stille spørgsmål om krop, pubertet og seksualitet. Det er helt anonymt.

Bodybook

Dialog med forældre

I kan også tage temaet op på et forældremøde og tale om hvordan forældre kan understøtte børns kropslige trivsel. Det kan for eksempel gøres med udgangspunkt i et dilemmaspil om kroppen.

DET SKER I UGE SEX

Fat front

'Fat Front' er en dansk dokumentarfilm om fire kvinder, der alle nægter at skamme sig over at være tykke. Som en del af de igangværende bevægelser, der forsøger at ændre de gængse krops- og skønhedsidealer, giver "Fat Front" et inspirerende indblik i livet som kropsaktivist. 

I anledning af Uge Sex afholder biografen Vester Vov Vov en særlig filmvisning af 'Fat Front', efterfulgt af debat om kropsidealer med deltagelse af blandt andre filmens instruktører, kropsaktivister og Sex Samfund.
Se eventet her

Klik på 'Læs mere' for at se filmvisninger for hele landet. 

Perfekt uperfekt?

Sex & Samfunds frivilliggruppe og Glyptoteket inviterer alle 9. klasse elever til aktiviteter om den perfekt uperfekte krop. Eventet sætter fokus på kropsidealer, kropsforståelse samt hvordan internettet har påvirket disse idealer og forståelser.

Klar til Uge Sex?

Få seksualundervisning på Kvindemuseet i Uge Sex. Det foregår i museets udstillinger, hvor eleverne bringer museumsgenstandene i spil i en dialog om normer for køn, krop og seksualitet i fortid, nutid og fremtid.

Kære krop, svære krop

Udstillingen 'Kære krop, svære krop' skal gøre unge og voksne mere bevidste om, hvordan omgivelserne påvirker vores opfattelse af kroppen. Det sker gennem fascinerende genstande, humor og oplysning, og uden løftede pegefingre.

Udstilling om kroppen

Sex & Samfunds frivilliggruppe i Odense inviterer til udstilling om kroppen, hvor fokus er på reflektion om kroppen og dennes påvirkning på de unge. Der vil i udstillingen også være fokus på de sociale medier, redigering af kroppen, og hvordan vi fremstiller den med filtre og lignende.

Udstillingen er lavet for at skabe reflektion og dialog om kroppen, og hvordan vi ser den, og for at ændre vores syn på den perfekte krop.