Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Uge Sex 2023 i udskolingen

KROP, MYTER OG MISFORSTÅELSER

Kroppen og de forandringer, der sker med kroppen gennem livet, har stor betydning for børn og unges trivsel. For børn i skolealderen er det særligt kropslige forandringer i forbindelse med puberteten, der betyder meget. Det gælder både for dem, hvor puberteten kommer mens de stadig er indskolingen og for dem hvor den først kommer i grundskolens ældste klasser.

Mange elever i udskolingen vil være i puberteten og fortsat have behov for viden om de psykiske og fysiske forandringer, som det kan indebære. Det kan være, at man er den eneste i gruppen, der ikke har fået menstruation. Eller at man oplever, at der bliver sammenlignet kroppe i badet efter idræt. Mange elever i udskolingen vil også have en nysgerrighed på og en del spørgsmål om sex og prævention. Kan man fx få klamydia af oralsex, og hvad er det nu, minipiller egentlig beskytter mod?

Det er vigtigt at tilrettelægge en seksualundervisning i udskolingen, der kan give eleverne svar på de mange og mangfoldige spørgsmål, de kan have om krop, sex og prævention.

Uge Sex-forløb til udskolingen

Til Uge Sex 2023 har vi samlet en række undervisningsforløb, der introducerer eleverne til krop, sex og prævention. Her kan eleverne bl.a. arbejde med en film om kropslige forandringer i puberteten, de kan lave en quiz om unge og sex, og de kan se en film, hvor rådgivere fra Sex & Samfund svarer på spørgsmål om prævention.

Forløb til elever med særlige behov

Mange af de elever med særlige behov, vi har mødt gennem årene er meget optaget af de af vores øvelser, der er mere visuelle, mere konkrete og mere faktuelt orienterede.

Eleverne undervises ofte også i mindre grupper, hvorfor øvelser, der er udviklet til en klassestørrelse på 20-30 elever, passer mindre godt til denne gruppe af børn og unge.

KROPPENS UDVIKLING
Ny film udviklet til Uge Sex 2023

Filmen handler om måder, kroppe kan udvikle sig på i puberteten. I filmen fortæller to rådgivere fra Privatsnak.dk om kroppens udvikling.

Filmen er lavet til seksualundervisning i udskolingen.

SUNDHEDSPLEJERSKER OM KROP OG PUBERTET

På mange skoler er der mulighed for at sundhedsplejersken underviser eleverne i emnet pubertet eller at eleverne kan have en samtale med skolens sundhedsplejerske, som for eksempel kan handle om krop og pubertet.

I videoerne her fortæller sundhedsplejerskerne Tanja og Lisa om deres erfaringer med at tale med børn og unge om krop og pubertet.

Børn og unge om deres krop

Hvad sker der i puberteten?

Determinkrop.dk

På Sex & Samfunds hjemmeside til elever ligger nye film til undervisningsforløbet om kroppen. Eleverne kan også finde andre film, tekster og billeder. 

Se blandt andet denne film til udskolingen, som handler om hvad sex er.

Teenage Guide

Sex & Samfund har udviklet Teenage Guide for Sundhedsstyrelsen. I guiden kan man læse om noget af det, der sker, når man kommer i puberteten, og når man bliver teenager.

Guiden kan inddrages i et undervisningsforløb om krop og pubertet og downlaodes her.

Privatsnak.dk

Hvis eleverne har spørgsmål om krop, pubertet og sex, som de ikke ønsker at bringe op i undervisningen, kan de stille dem til Sex & Samfund rådgivning til børn og unge fra 10-15 år. 

Fælles mål

Krop og seksualitet er obligatoriske færdigheds- og vidensområder i Fælles mål for Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i indskolingen.

Undervisningsforløbene, Krop og pubertet, Sex og Prævention tager udgangspunkt i den obligatoriske ramme beskrevet i Fælles mål. Undervisningsforløbet giver inspiration til konkrete opgaver i undervisningen af 7.-9. klasse.

Sex & Samfund anbefaler

Særligt i forbindelse med undervisning i SSF kan man blive opmærksom på eller få mistanke om elever, der har været eller er udsat for seksuelle overgreb. Som fagperson i skolen har man en særlig udvidet underretningspligt til at indberette det, hvis man får kendskab til, at en elev har været udsat for et seksuelt overgreb. Får man kendskab til eller mistanke om det, skal man kontakte sin skoleledelse eller sin kommune for at høre, hvilke retningslinjer, der gælder.

Inspiration til Uge Sex 2023

Seksualundervisning til alle tider

Nationalmuseet og Sex & Samfund samarbejder i Uge Sex

Hvor længe har man egentlig haft seksualundervisning i skolen? Hvordan underviste man børn og unge i køn, krop og seksualitet for 50 år siden? Og hvad bliver der lagt vægt på af emner i landets klasseværelser i dag? Hør mere når Sex & Samfund og Nationalmuseet slår dørene op for fortidens og nutidens seksualundervisning.

Tid og sted: Tirsdag d. 7.februar kl.10.15-11-15 på Nationalmuseet, Ny Vestergade 11, København K

NB begrænset antal pladser efter først til mølle princippet.

Begivenheden bliver livestreamet – tilmeld din klasse på undervisning@natmus.dk

Søstre mod vold og kontrol

'Søstre mod vold og kontrol' har udarbejdet et undervisningsmateriale om krop og seksualitet til unge. ’Søstre mod vold og kontrol’ arbejder for at bekæmpe vold og negativ social kontrol mod kvinder.

I materialet kan du finde mere om kropsidealer & kropsskam, menstruation, mødomsmyten, seksualitet & kønsnormer samt prævention & sexsygdomme. Derudover er der en række små TikTok-videoer om de samme emner samt opgaver til gruppearbejde i klassen.

Læs mere her

dr skole

På DR Skole kan du finde film og quizzer, som du og dine elever kan arbejde med i forbindelse med Uge Sex. Se fx klip fra DR Ultras serie GLOW med vært og youtuber Tine Maria eller prøv en quiz om forskellige kropsdele.

Se mere her

Københavns Universitet

Københavns Universitet har i anledning af Uge Sex udgivet en temaside, hvor du kan læse forskellige videnskabelige artikler om emner, der relaterer sig til seksualundervisning. 

Læs for eksempel om krop og reproduktion og om nogle af de myter, der stadig findes om samtykkeloven.

Læs mere her