Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Uge sex i udskolingen

Årets tema: Samtykke og grænser

Det er vigtigt at undervise i grænser og samtykke i udskolingen. Hvilke billeder er det okay at dele med andre? Hvordan ved man om en anden har lyst til et kys? Og hvad gør man, hvis en gerne vil have sex og en anden bare har lyst til at kysse?

Personlige grænser er et obligatorisk færdigheds- og vidensområde i Fælles mål for Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) i udskolingen. I vejledningen til Fælles mål for SSF blev det i sommeren 2021 tilføjet at det i forbindelse med undervisning om rettigheder og personlige grænser vil være relevant at sætte fokus på frivillighed og vigtigheden af samtykke i seksuelle relationer. Dette som følge af at lovgivningen om voldtægt er ændret i 2021. Det kan f.eks. handle om at forebygge overgreb ved at lære børn og unge om at læse hinandens signaler, at kunne sige fra og til for at sikre at sex sker frivilligt og med samtykke fra alle parter. Undervisningsforløbet Grænser og samtykke tager udgangspunkt i Fælles mål for SSF og giver inspiration til konkrete opgaver i undervisningen af 7.-9. klasse.

Nogle forældre kan blive lidt nervøse, når der står seksualundervisning på deres børns skema. Det kan derfor være en god idé at informere forældre om hvad det helt konkret er I arbejder med i undervisningen. Du kan f.eks. skrive lidt ud et nyhedsbrev om de opgaver I laver og sende et link til en undervisningsfilm med. Så kan forældrene fortsætte snakken om grænser og samtykke med deres barn derhjemme.

På siden her finder du Sex & Samfunds bud på og inspiration til, hvordan du kan arbejde med årets Uge Sex-tema og sætte fokus på samtykke og grænser i udskolingen.

Determinkrop.dk

På Sex & Samfunds hjemmeside til elever ligger nye film til undervisningsforløbet om grænser og samtykke. Eleverne kan også finde andre film, tekster og billeder. 

Se blandt andet denne film til udskolingen, som handler om grænser.

Undervisningsmaterialer om temaet

Her på Underviserportal finder du gratis materialer til din undervisning. Forløbet om grænser og samtykke handler om at styrke eleverne i at mærke egne og andres grænser og respektere dem. I forløbet finder du for eksempel øvelser med cases og dilemmaer, hvor samtykke blandt venner, familie og kærester er på spil, og en filmøvelse med forskellige situationer, som handler om samtykke. 

Fælles mål

Personlige grænser er et obligatorisk færdigheds- og vidensområde i Fælles mål for Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF) i udskolingen. Undervisningsforløbet Grænser og samtykke tager udgangspunkt i Fælles mål for SSF og giver inspiration til konkrete opgaver i undervisningen af 7.-9. klasse.

Sex & Samfund anbefaler

Særligt i forbindelse med undervisning i SSF kan man blive opmærksom på eller få mistanke om elever, der har været eller er udsat for seksuelle overgreb. Som fagperson i skolen har man en særlig udvidet underretningspligt til at indberette det, hvis man får kendskab til, at en elev har været udsat for et seksuelt overgreb. Får man kendskab til eller mistanke om det, skal man kontakte sin skoleledelse eller sin kommune for at høre, hvilke retningslinjer, der gælder.

Supplerende seksualundervisning

Sex & Samfunds ung-til-yngre-underviserteam kan bookes til at undervise i supplerende seksualundervisning. Undervisningen tilrettelægges efter din klasses ønsker og behov og kan blandt andet handle om køn, krop og normer. Hvis det ikke er muligt med fysisk tilstedeværelse på din skole, kan vi tilbyde et online alternativ.

Kontakt Sex & Samfund herunder for at booke en undervisning efter uge 6.

Læs mere her

PRIVATSNAK.DK

Hvis eleverne har spørgsmål, som de ikke har lyst til at stille i undervisningen, kan de i stedet ringe eller skrive til privatsnak.dk. Privatsnak er Sex & Samfunds rådgivning til børn og unge mellem 10-15 år.

Man kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver fra Privatsnak og stille spørgsmål om krop, pubertet og seksualitet. Det er helt anonymt.