Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Samarbejdet med forældre

På siden her kan du finde inspiration til skole-hjemsamarbejdet og dialogen med forældre om årets Uge Sex tema. Mange forældre er nysgerrige efter at høre, hvad deres børn laver i Uge Sex, og nogle efterspørger gode råd fra dig som lærer til, hvordan de støtter op om undervisningen. Vi har samlet nogle nyttige informationer og links, som du kan dele med dine elevers forældre.

Når forældre spørger

Har dine elevers forældre spørgsmål til, hvad I konkret skal arbejde med, eller ønsker de gode råd til, hvordan de kan støtte op om undervisningen, kan du som lærer fortælle, hvad Uge Sex går ud på, og hvad årets tema handler om. 

Det kan også være godt at fortælle forældre, at det som ved alt andet undervisning er klassens faste lærere, der planlægger, hvad der konkret skal arbejdes med i Uge Sex, og at det betyder, at undervisningen tilpasses den enkelte klasses behov. Her kan du tilføje, at undervisningen tager udgangspunkt i en række gratis materialer udarbejdet af Sex & Samfund. Det består blandt andet af film med andre børn og unge, artikler og dialogøvelser.

Du kan også gøre opmærksom på, at mange lærere vælger at planlægge deres undervisning til at foregå i uge 6, men at undervisningsmaterialerne kan benyttes året rundt, og man også kan benytte materiale, der ligger uden for årets tema. Du kan også dele med forældrene, hvad seksual- og sundhedsundervisning og familieplanlægning generelt handler om på de forskellige trin tilpasset de forskellige trin. Det kan du læse mere om herunder. 

Undervisningen tilpasses elevernes alder

indskoling

Her handler undervisningen om kroppen, grænser, køn, følelser og familie: Hvad vil det sige at have det godt? Og hvad der skal til for at være sund og rask, og for at man har det godt med venner og familie? Vi lægger vægt på nære relationer i familien og klassen - og de rettigheder, der knytter sig hertil. 

mellemtrin

Undervisningen her handler især om sundhed, identitet, pubertet, køn, følelser og familier. Derudover sætter vi fokus på rettigheder på de sociale medier samt på at styrke elevernes evner til at sætte grænser og mærke andres grænser og at få kendskab til egne og andres rettigheder. 

udskoling

Her handler undervisningen om det spirende ungdoms- og seksualliv og om emner som prævention, graviditet, sexsygdomme og seksualitet. Derudover tilføjer vi dimensioner om rettigheder på nettet og mere samfundsmæssige perspektiver for eksempel i forbindelse med billeddeling.

Viden og gode råd til forældre

Som forælder spiller man en vigtig rolle i forhold til at lære sit barn om krop, følelser og grænser. Savner dine elevers forældre generelt inspiration til, hvordan man kan starte snakken med sit barn, kan du henvise dem til Sex & Samfunds forældreunivers. 

Her kan du også finde råd til forældre, som handler specifikt om at tale om årets tema om kroppen, herunder emner som kropsidealer, perfekthedskultur og kropsglæde. Man kan også lytte til podcastserien #StartSnakken og tilmelde sig den gratis forældreguide til tweens og teens i en digital verden.

Gå til Sex & Samfunds forældreunivers

Find råd til forældre her

Hør podcastserien #StartSnakken

På forældremødet

Forældremødet kan være en oplagt mulighed for at tale med forældre om, hvad undervisningen i Uge Sex handler om og har som formål. Du kan også besøge den overordnede side om skole-hjemsamarbejdet om undervisningen og finde inspiration og materialer til mødet med forældre.

Gå til skole-hjem-side

Sex & Samfund har til årets Uge Sex tema om kroppen udviklet et dilemmaspil, som kan bruges til at facilitere en dialog blandt forældre om kropsidealer, perfekthedskultur og mangfoldighed. Dilemmaspillet er udviklet til de tre trin i grundskolen.

Dilemmaspil til indskoling

Dilemmaspil til mellemtrin

Dilemmaspil til udskoling