Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Kropsidealer og mangfoldighed på mellemtrinnet

For mange elever på mellemtrinnet fylder det meget, at de går i puberteten, og at deres krop forandrer sig. Det at skulle vænne sig til kroppens forandringer, kan være svært for nogle børn, ligesom det kan være en udfordring at leve op til de forventninger, der er i klassen, blandt vennerne eller hos en selv om, hvornår og hvordan kroppen forandrer sig. Derfor er det vigtigt at arbejde med kroppens forandringer, kropsidealer og kroppes mangfoldighed på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb om kroppen

I Fælles mål for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er det beskrevet, at kompetencemålet for undervisning i køn, krop og seksualitet efter 6. klasse er, at ”Eleven kan analysere mangfoldighed i krop, køn og seksualitet”. Det er ligeledes obligatorisk, at eleverne arbejder med områderne ”Normer og idealer” og ”Pubertet”. I Uge Sex-forløbet om kroppen kan du finde inspiration til, hvordan der kan arbejdes hen imod det. Du kan også finde inspiration til undervisningen i et forløb specifikt om pubertet og kroppens forandringer i puberteten ved at trykke her.

Privatsnak.dk

Hvis eleverne har spørgsmål, som de ikke har lyst til at stille i undervisningen, kan de i stedet ringe eller skrive til privatsnak.dk. Privatsnak.dk er Sex & Samfunds rådgivning til børn og unge mellem 10-15 år.

Man kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiver fra Privatsnak og stille spørgsmål om krop, pubertet og seksualitet. Det er helt anonymt. 

Ny hjemmeside til elever

På Sex & Samfunds nye hjemmeside til elever på mellemtrinnet kan I se en række korte film om kroppens forandringer i puberteten, kropsidealer og de spørgsmål og problemer, børn og unge kan møde, når deres krop begynder at forandre sig.

Gå til determinkrop.dk

Teenageguiden

Sex & Samfund har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet Teenageguide, der er målrettet elever på mellemtrinnet. Teenageguide beskriver de forandringer, mange børn og unge møder i deres teenageår. Guiden kan downloades på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Pubertetsundervisning

Måske har I på din skole mulighed for at få sundhedsplejersken ud og undervise om pubertet og kroppens forandringer? Det kan være en god idé at få en udefra til at undervise et par lektioner om nogle af de forandringer, der sker i kroppen i puberteten.

I kan også booke en underviser fra Sex & Samfunds ung-til-yngre-korps, som er særligt uddannet i at tilrettelægge supplerende undervisning om køn, krop, sex og seksualitet til børn og unge.

Korpset er fuldt booket til Uge Sex 2020. Kontakt Sex & Samfund herunder for at booke en undervisning efter Uge Sex. 

Læs mere her

Dialog med forældre

I kan også tage temaet op på et forældremøde og tale om, hvordan forældre kan understøtte børns kropslige trivsel. Det kan for eksempel gøres med udgangspunkt i et dilemmaspil om kroppen.

Hvad sker der i puberteten?

Hør de to sundhedsplejersker Tanja og Lisa fortælle om, hvad der sker i puberteten.

Læs om kroppen

I kan også arbejde med temaet ved at læse bøger om kroppen. I kan for eksempel læse:

  • Din fantastiske krop (2015), S. Danielsdóttir & B. Bjarkadóttir/Turbine
  • Alle har en bagside (2015), A Fiske/Lamberth