Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Uge Sex 2023 i indskolingen

KROP, MYTER OG MISFORSTÅELSER

Kroppen og de forandringer, der sker med kroppen gennem livet, har stor betydning for børn og unges trivsel. For børn i skolealderen er det særligt kropslige forandringer i forbindelse med puberteten, der betyder meget. Det gælder både for dem, hvor puberteten kommer, mens de stadig er indskolingen og for dem, hvor den først kommer i grundskolens ældste klasser.

Uanset hvornår deres egen krop går i puberteten, så har mange skolebørn tanker og bekymringer om kropsforandringer. Har man fået menstruation som den første i klassen? Har de andre fået hår på kroppen? Og bliver der sammenlignet kroppe i badet efter idræt? 

For børn i indskolingen er det vigtigt at kende kroppens funktioner og vide, hvordan kroppe udvikler sig (forskelligt). Kropslige forandringer har stor betydning for børns relationer og trivsel. Viden om emnet er derfor centralt for, at børn kan være trygge og trives i deres egen krop og vise respekt for andres.

Til Uge Sex 2023 har vi derfor samlet et undervisningsforløb til indskolingen, der introducerer eleverne til kroppens funktioner, kroppens udvikling gennem livet og kroppes mangfoldighed. I forløbet kan eleverne for eksempel arbejde med en film, der forklarer hvordan babyer bliver til og med illustrationer af, hvordan kroppe ændrer sig fra barn til voksen.

Emnet pubertet i indskolingen

Nogle elever begynder puberteten, mens de går i indskolingen. Mange af dem har ikke haft undervisning om pubertet på det tidspunkt og kroppens forandringer kan komme bag på dem.

Det kan derfor være en god idé at introducere de ældre indskolingselever for nogle af de kropslige forandringer, de kan møde i puberteten.

Filmen her, som er en del af Uge Sex-forløbet til indskolingen, giver inspiration til hvordan.

KROPPENS REJSE - ny film udviklet til Uge Sex 2023

SUNDHEDSPLEJERSKER OM KROP OG PUBERTET

På mange skoler er der mulighed for at sundhedsplejersken underviser eleverne i emnet pubertet eller at eleverne kan have en samtale med skolens sundhedsplejerske, som for eksempel kan handle om krop og pubertet.

I videoerne her fortæller sundhedsplejerskerne Tanja og Lisa om deres erfaringer med at tale med børn og unge om krop og pubertet.

Børn og unge om deres krop

Hvad sker der i puberteten?

Undervisningsmaterialer om kroppen

Her på Underviserportal finder du gratis materialer til din undervisning. Forløbet, Krop, har til at formål at styrke elevernes viden om kroppens funktioner, kroppens udvikling gennem livet og kroppes mangfoldighed.

Forløbet indeholder opgaver, der sætter fokus på graviditet og fødsel, pubertet, hvordan kroppe udvikler sig forskelligt og på forskellige tidspunkter i livet.

Fælles mål

Krop og reproduktion er obligatoriske færdigheds- og vidensområder i Fælles mål for Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab i indskolingen.

Undervisningsforløbet, Krop, tager udgangspunkt i den obligatoriske ramme beskrevet i Fælles mål og giver inspiration til konkrete opgaver i undervisningen af 0.-3. klasse.

Determinkrop.dk

På Sex & Samfunds hjemmeside til elever ligger nye film til undervisningsforløbet om kroppen. Eleverne kan også finde andre film, tekster og billeder. 

Se blandt andet denne film til indskolingen, som handler om, hvor babyer kommer fra. 

Sex & Samfund anbefaler

Særligt i forbindelse med undervisning i SSF kan man blive opmærksom på eller få mistanke om elever, der har været eller er udsat for seksuelle overgreb. Som fagperson i skolen har man en særlig udvidet underretningspligt til at indberette det, hvis man får kendskab til, at en elev har været udsat for et seksuelt overgreb. Får man kendskab til eller mistanke om det, skal man kontakte sin skoleledelse eller sin kommune for at høre, hvilke retningslinjer, der gælder.

Inspiration til Uge Sex 2023

DR SKOLE

På DR Skole kan du finde film og quizzer, som du og dine elever kan arbejde med i forbindelse med Uge Sex. Se fx klip fra DR Ultras serie GLOW med vært og youtuber Tine Maria eller prøv en quiz om forskellige kropsdele.

Se mere her

Bøger om kroppe

Læs bøger om kroppen i dansk. I kan for eksempel læse:

  • Min krop er min egen! (2011), Dagmar Geisler/Klematis
  • Alle har en bagside (2015), A Fiske/Lamberth
  • Kroppens ABC (2017), Ekberg et al./Olika
  • Din fantastiske krop (2015), S. Danielsdóttir & B. Bjarkadóttir/Turbine

Københavns Universitet

Københavns Universitet har i anledning af Uge Sex udgivet en temaside, hvor du kan læse forskellige videnskabelige artikler om emner, der relaterer sig til seksualundervisning.

Læs for eksempel om krop og reproduktion og om nogle af de myter, der stadig findes om samtykkeloven.

Læs mere her