Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning

'Puttemiddage' viser manglende viden om grænser blandt børn og unge

46 procent af danske gymnasieelever har oplevet begivenheder som 'puttemiddage', som de fandt krænkende. Vær med til at skabe et godt fundament for ungdomslivet ved at klæde eleverne på med viden om grænser.

Pigemiddage og herremiddage hvor 1.g og 2.g elever udvælges som tjenere for 3.g'erne er en tradition på flere gymnasier. Traditionen kaldes også for 'puttemiddage', hvor de nye elever udsættes for en række ritualer.

Desværre har traditionen ofte konsekvenser i form af at være seksualiserende og ekskluderende på en måde der er grænseoverskridende og krænkende for flere af eleverne. Og frygten for de sociale konsekvenser ved at sige fra føles ofte for store til at risikere.

Børn og unge skal lære at respektere hinandens grænser

Den aktuelle sag er med til at vise, hvor vigtigt det er, at børn og unge lærer at respektere andres og egne grænser. For at danne et godt fundament for sunde relationer i ens ungdomsliv, er det relevant at undervise i grænser på alle grundskolens klassetrin. 

Sagen understreger også vigtigheden af temaet Grænser til dette års Uge Sex, hvor du kan se frem til helt nye undervisningsmaterialer som ligger klar i december 2018. 

Klæd eleverne på

Vil du sætte fokus på grænser i undervisningen allerede nu, kan du benytte de relevante materialer som er fremhævet i den gule boks.