Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Ny undersøgelse vil forbedre rammerne for seksualundervising. Du kan være med.

Underviser du i folkeskolen? Og har du været tilmeldt Uge Sex 2017? Så vil du snart modtage en invitation til at deltage i en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse. Som deltager bidrager du med unik viden, der kan få betydning for de fremtidige rammer for sundheds- og seksualundervisningen i folkeskolen.

Hvordan oplever du at undervise i sundheds- og seksualundervisning? Hvordan planlægger du undervisningen, og hvem samarbejder du med? Det er nogle af de spørgsmål, vi gerne vil stille dig.

Den 5. september sender DPU i samarbejde med Sex & Samfund et spørgeskema til folkeskolelærere og pædagoger i hele landet. Formålet er at blive klogere på, hvad du trives med, og hvor du synes, der er behov for at styrke rammerne for sundheds- og seksualundervisning. Deltager du i undersøgelsen, bidrager du med unik viden, der kan få betydning for de fremtidige rammer for undervisningen. Derudover vil undersøgelsen bidrage med viden, som Sex & Samfund vil gøre brug af i vores fremtidige indsatser i folkeskolen.

Spørgeskemaundersøgelsen er en del af et treårigt forskningsprojekt. Skoleledere og lærere i indskolingen og på mellemtrinnet er allerede blevet interviewet. Dette spørgeskema tager i høj grad afsæt i den viden, som de interviews har bidraget med. Forskeren bag projektet er Ph.d.-studerende Line Anne Roien. Hun er uddannet skolelærer, og cand.pæd. i generel pædagogik. I folkeskolen har hun blandt andet arbejdet med sundheds- og seksualundervisning. Efterfølgende har hun arbejdet som pædagogisk konsulent hos Sex & Samfund, hvor hun har været med til at starte Uge Sex.

”Jeg oplever rigtig mange engagerede lærere og pædagoger, der er optagede af at lave god og spændende seksualundervisning, og prøver at skabe nogle gode rammer for eleverne. Men der er store variationer i forhold til, om man står med det alene, eller har kollegaer og skoleledere, der bakker op om det”, siger hun. ”Det er noget af det, som jeg håber på, at spørgeskemaundersøgelsen kan være med til at afdække”. Line understreger, at det vigtigste formål med forskningsprojektet er at bringe ny viden tilbage til skolen:

 ”Det er vigtigt for mig som forsker, at det jeg laver, skal kommunikeres tilbage til skolen. Jeg håber på, at undersøgelsen kan skabe debat om vilkårene for seksualundervisningen på skolerne, men også at jeg med baggrund i undersøgelsen, kan pege på pædagogiske handlemuligheder, der kan inspirere lærere og pædagoger i hverdagens undervisning”.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.