Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

”Du er en fed taber”

Taber. Idiot. Misfoster. Vi har talt med fire unge mennesker om at blive mødt af hårdt sprog på de sociale medier - og om selv at skrive noget, der gør andre kede af det. 

Du er en fed taber. Sådan en besked fik 15-årige Anna, da hun havde lagt et videoklip ud på Instagram. Anna er langt fra den eneste, der har oplevet at få ubehagelige kommentarer på de sociale medier.

”Det værste jeg er blevet kaldt er dum, idiot og handicappet misfoster,” siger 14-årige Anders.

Anders, Anna, Clint og Sara har ikke kun prøvet at modtageubehagelige kommentarer, de har også selv prøvet at skrive noget, der har gjort andre kede af det, selvom det måske ikke var meningen:

”Man kan misforstå alt,” siger Clint. ”Man kan godt skrive noget, der egentlig bare var ment i sjov, men som alligevel kan gøre andre kede af det.”

De unge oplever, at man online ikke tænker lige så meget over, hvad man siger, som når man er offline og direkte interagerer med andre, hvor man ser dem i øjnene:

”Jeg kunne aldrig finde på at sige noget dumt til en person, der stod foran mig. Det er meget nemmere på nettet, for der kan jeg ikke se personens følelsestræk,” siger Clint.

Sara beskriver, hvordan hun online godt kan glemme, at der sidder en modtager på den anden side af skærmen:

”Man tænker ikke over, at der sidder et levende menneske på den anden side, hvor det man siger, kan gå lige i hjertet”.

 Se filmklippet og hør de unges historier og refleksioner

Undervisningsfilmen ’Hårdt sprog på nettet’ indgår som en del af undervisningsforløbet ’Seksuelle rettigheder on/offline’, der er målrettet 7.-9. klasse. Formålet med forløbet er at styrke elevernes kendskab til de seksuelle rettigheder. Undervisningsfilmen er en del af en aktivitet i forløbet, der handler om online sprog, trivsel og retten til ikke at blive diskrimineret.