Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Danskernes faldende frugtbarhed flytter ind i seksualundervisningen

Sådan får du børn! Sex & Samfund supplerer seksualundervisningens hidtidige fokus på 'uønsket graviditet og abort' med fokus på også graviditet og frugtbarhed.

- Vi er nødt til at tage danskernes faldende fertilitet alvorligt og tale det at få børn og at kunne få de børn, som man gerne vil have, frem i seksualundervisningen, siger generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen.

Forskere beskriver nu danskernes faldende frugtbarhed og evne til at blive gravid som en folkesygdom. For eksempel undfanges mellem hver ottende og tiende barn i Danmark i dag på en fertilitetsklinik. 10 procent af alle danske kvinder får aldrig børn eller færre børn end de ønsker sig.

Det er på den baggrund, at Bjarne B. Christensen nu opfordrer til, at seksualundervisningen i grundskolens store klasser og på ungdomsuddannelserne også tager fat på udfordringerne ved at få de børn, som man gerne vil have.

- Mange er for eksempel ikke klar over sammenhængen mellem det at have en ubehandlet sexsygdom og infertilitet, eller hvad kvindens alder betyder for mulighederne for at blive gravid. Seksualundervisning bør også handle om udfordringerne ved at få de børn, som man gerne vil have.

- Vi skal selvfølgelig ikke ud i at tvinge unge til at få børn tidligt. Men de skal kunne beslutte sig på oplyst grundlag, siger han.

Egne undervisere på kursus
Derfor vil Sex & Samfund i sine seksualundervisningsmaterialer og info-ark til lærere og elever fremover også fokusere på, hvordan man kan få de børn, som man ønsker, frem for som hidtil kun at fokusere på, hvordan man undgår at blive gravid. Se hvordan nederst i artiklen.

Materialer bruges både i den årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex og i den undervisning, som Sex & Samfunds egne undervisere gennemfører på skoler over hele landet. Sex & Samfunds underviser- og rådgiverkorps vil også gennemgå en særlig opkvalificering på området.

Et obligatorisk fag i skolen
Alderssvarende seksualundervisning er obligatorisk i 0.-9. klasse. Men faget 'sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab' er ikke et timesat fag som dansk eller matematik.

Det betyder, at lærerne skal indarbejde fagets emner som krop, køn, sundhed, trivsel, relationer, rettigheder, grænser og senere også emner som pubertet, prævention, sexsygdomme, graviditet og seksualitet i skolens øvrige fag.


Sådan kan man arbejde med frugtbarhed i seksualundervisningen

Grundskolens store klasser:

  • Visioner for et godt familie-liv: Eleverne arbejder med, hvad der er et godt familieliv for dem. Indeholder det børn, hvor mange og hvornår, og hvilke handlinger er nødvendige for at opnå visionen?
  • Fordele-ulempe øvelse: Eleverne formulerer fordele og ulemper ved at blive tidligt forældre.
  • Sundhedspolitiker: Eleverne arbejder med, hvad det er for rammer, der gør, at vi får børn senere og senere, og hvad man kan gøre via for at påvirke de rammer.

Ungdomsuddannelserne:

  • Online-undervisningsspillet 'Sex på spil' suppleres med nye opgaver og spørgsmål.
  • Seksualundervisningsmodulet på læringsportalen EMU.dk, som Sex & Samfund er redaktør på, opdateres. Portalen er målrettet undervisere på ungdomsuddannelser, som her kan hente gratis viden, inspiration og materialer til seksualundervisning.