Underviserportal

Grundskolen Fagportal for sundheds- og seksualundervisning
Log ind / Opret dig Gemte

Billedeling: "De kan jo bare la' vær'"

Børn og unge har ret til at forvente, at andre respekterer deres privatliv. Det er ikke deres skyld, hvis et privat billede bliver delt på de sociale medier - men ved de unge i 8.b det? 

Vi hører om det igen og igen. Private og intime billeder der deles i et væk på de sociale medier. Billedet der kun var tiltænkt kæresten. Pludselig florerer det over alt, alle ved det, alle har set det. Sådan er virkeligheden blevet for flere og flere unge mennesker. Det ved eleverne fra 8.b godt. ”Man er i den alder, hvor man bare sender billeder til andre, det er normalt, det er bare noget man gør” siger en af klassens elever, Mateba. ”Det kan ske for alle.”

Når samtalen falder på, hvis skyld det er, når intime billeder deles til andre end dem, de var tiltænkt, er der delte meninger i klassen. Nogle af eleverne er lidt vævende, mens andre er ret sikre i deres sag:

”Jeg synes altid, det er den, der modtager billedet, der har skylden. Billedet er sendt privat, så det er virkelig dårlig stil at sende det videre” siger Sarah, hvilket de fleste kan blive enige om. Det er dårlig stil. Alligevel er det ikke alle, der udelukkende placerer ansvaret hos modtageren.

”Jeg synes, det er dem, der tager billedet, der er skyld i det, de kan jo bare la' vær” siger Juliane. Nogle nikker, mens andre ryster på hovedet.

Ifølge Anne Wind, der er pædagogisk konsulent hos Sex & Samfund, er det en tendens, at offeret bliver pålagt skylden:

”Jeg møder ofte folk, der argumenterer for, at den krænkede selv bærer en del af skylden. At man skulle have tænkt over de mulige konsekvenser af at dele et billede på nettet. Man er aldrig skyldig, fordi man har lyst til at sende et billede af sig selv nøgen til eksempelvis sin kæreste. Det er strafbart at dele andres billeder uden deres samtykke”.

Derfor er det vigtigt, at man i en undervisningssammenhæng placerer ansvaret det rigtige sted. At man lærer eleverne, at det først og fremmest er ulovligt at dele andres private billeder uden tilladelse, det er ikke bare dårlig stil. Alle har ret til privatliv og ret til at bestemme over egen krop.

Et af formålene med dette års Uge Sex-tema, Rettigheder on/off-line er at styrke eleverne i, at man godt kan forvente, at andre respekterer ens privatliv. Hvis de ikke gør det, for eksempel ved at dele nøgenbilleder uden samtykke, så er det dem, der begår en fejl. De forskellige undervisningsforløb kan bidrage til, at eleverne får viden om egne og andres rettigheder.

Fem gode råd til undervisning om billeddeling

  • Fremhæv, at ansvaret ligger hos den, der deler andres private billeder. Det er strafbart at dele andres billeder uden samtykke
  • Lær eleverne om retten til at bestemme over egen krop
  • Lær eleverne om retten til privatliv
  • Fortæl hvad der er lovligt, og hvad der er ulovligt
  • Tal om hvad der er i orden at dele og kommentere