Underviserportal

Ungdomsuddannelser Undervisning i køn, krop og seksualitet
Log ind / Opret dig Gemte

STX, HF, HHX og HTX

Seksualundervisning på gymnasiale uddannelser 

Fra skoleåret 2023 er seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser obligatorisk. Der er ikke fastlagt et antal timer eller krav til form og indhold på undervisningen, men på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside kan man læse, at det er formålet, at eleverne lærer om fx samtykke, grænser, prævention og sexsygdomme. Her står der også, at man som skole er forpligtet til "at undervisningen har et sådant omfang, at eleverne får tid til indsigt i emnerne og mulighed for at reflektere herover", og at undervisningen skrives ind i klassernes studieplan. Læs mere og find initiativpapiret ved at trykke her.

Her på Underviserportal kan du finde inspiration både til indhold i seksualundervisningen på gymnasiale uddannelser, og til hvordan man kan tilrettelægge undervisningen. Vi anbefaler, at man arbejder med forskellige temaer, som man med fordel kan udvælge i samarbejde med elever eller elevråd. Mange af emnerne og de læremidler, du kan finde her på Underviserportal, kan også indgå i forskellige gymnasiefags pensumstof og supplerende stof og skrives ind i de respektive læreplaner og vejledninger for fag som eksempelvis biologi, samfundsfag, dansk, historie, engelsk, samtidshistorie, psykologi, filosofi, idræt, mediefag, kultur og samfund. 

På HTX kan emner om seksualitet, køn, krop også indgå i det obligatoriske forløb, ”hvor eleverne får mulighed for fysisk udfoldelse, indsigt i betydningen heraf samt indsigt i andre forhold af betydning for deres personlige sundhed”, som er en del af elevernes første år.

INSPIRATIONSKATALOG: SEKSUALUNDERVISNING PÅ GYMNASIALE UDDANNELSER

Sex & Samfund har udviklet et inspirationskatalog til de gymnasiale uddannelser med vejledning og anbefalinger til arbejdet med at indføre den obligatoriske seksualundervisning på landets gymnasier. Kataloget har som formål at,

  • give inspiration til formen på og indholdet i seksualundervisningen
  • tilbyde pædagogiske og didaktiske forslag til at lave seksualundervisning i et trygt og fagligt rum
  • klæde dig, der arbejder på en gymnasial uddannelse, på til at planlægge seksualundervisning og give dig kendskab til nogle af de mange ressourcer der er på området

Kataloget er udarbejdet med støtte fra Børne- og Undervisningsministeriet. Tak for input til Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, Danske Gymnasier, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet.

Sex & Samfund arbejder på at udvikle lignende tilbud til alle ungdomsuddannelser. Find inspiration til seksualundervisning på de forskellige uddannelser her på siden. 

Undervisning på gymnasielle uddannelser

Hør gymnasieelever fortælle om, hvad de synes om undervisningen fra Sex & Samfund. I denne korte video fortæller en underviser fra Sex & Samfunds underviserteam også om, hvad der er særligt for undervisningen på gymnasielle uddannelser, og hvad den blandt andet kan handle om. 

Perspektiver på obligatorisk seksualundervisning

I denne artikel fortæller rektor på Solrød Gymnasium, Bjarne Thams, om hvordan seksualundervisning kan blive en del af skemaet på Solrød Gymnasium - så det både bliver en god oplevelser for gymnasiets elever og lærere. 

Ledelsens perspektiv

I denne artikel fortæller en række lærere på Solrød Gymnasium om, hvordan de oplever det, at udførelsen seksualundervisning nu også kommer til at ligge på deres skuldre. En velkommen, men også alvorlig opgave. 

Lærernes perspektiv

I denne artikel fortæller gymnasielever på Solrød Gymnasium om deres forventninger til og bekymringer for seksualundervisningen på gymnasiet. De ønsker diskussioner og dialog - især om samtykke. 

Elevernes perspektiv

SKOLEBASERET INDSATS MOD DIGITALE KONFLIKTER

Sex & Samfund har i samarbejde med en række gymnasier udviklet et katalog til, hvordan man kan forebygge og håndtere digitale konflikter som billeddeling uden samtykke, digital mobning og facerape.

Kataloget tager udgangspunkt i fællesskabet, og i at alle parter, der er involveret i at sikre trivsels- og læringsfremmende miljøer på gymnasierne, inddrages og får mulighed for at handle.

Materialet indeholder konkrete undervisningsaktiviteter, en workshop for lærerne og for elevrådet og idéer til inddragelse af forældre. Der er konkrete råd til, hvordan man kan arbejde med at skabe en god og inkluderende digital kultur på skolen, og til, hvordan man opretter et beredskab i tilfælde af en digital konflikt.

Book undervisning

Hos Sex & Samfund kan du bestille seksualundervisning til dine elever eller ungegrupper på ungdomsuddannelser og andre institutioner for unge, der er gået ud af grundskolen.

Undervisningen varetages af Sex & Samfunds seksualundervisere, som er specialuddannede i at undervise unge i sex, krop, køn og seksualitet. Sex & Samfunds seksualundervisning er normkritisk, dialogbaseret og tilrettelægges, så den passer til den enkelte uddannelse og til de unges udgangspunkt.

Kontakt Sex & Samfund herunder for at booke en undervisning.

Læs mere her

Sexlinien for unge

Sexlinien for Unge er Danmarks ældste og største informations- og rådgivningsportal om sex, køn og krop for unge mellem 15-25 år. Møder du elever, der søger rådgivning og støtte om blandt andet sex, prævention, graviditet, sexsygdomme, krop og seksualitet, kan du henvise dem til Sexlinien. 

Rådgivningen er anonym, og man kan kontakte Sexlinien på telefon, chat og via brevskassen. 

Læs mere her

Determinkrop.dk

På Sex & Samfunds hjemmeside for elever Determinkrop.dk findes der film, podcast, billedserier, noveller og artikler. Send dine elever ind på Determinkrop.dk, når I arbejder med øvelser, hvor eleverne skal se film eller læse tekster. Det er gratis og kræver ikke login.

Læs mere her

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED LGBT+ PÅ GYMNASIER

På emu.dk kan du finde et inspirations- og vejledningsmateriale målrettet gymnasiale uddannelser, der beskriver de udfordringer LGBT+-elever kan møde og hvordan deres trivsel kan understøttes.